asd

Tunnetko Vapaakenttä-pasianssin säännöt?

Pasianssi on suosittu yksin pelattava korttipeli, jota on pelattu innolla vuosisatojen aikana. Sen juuret juontavat nykytiedon mukaan Ranskaan ja se on saanut vuosien saatossa eri versioita. Niitä on kiva kokeilla ja kerromme tässä artikkelissa Vapaakenttä-pasianssin säännöistä.

Moni pasianssi vaatii sopivassa suhteessa taitoja ja tuureja, mutta Vapaakenttä pasianssi vaatii ensimmäistä mainittua ominaisuutta hieman enemmän. Vapaakenttä voidaan läpaistä, jos pelaajalta löytyy tarpeeksi nokkeluutta ja hoksottimia. Se on todellinen ongelmaratkaisun kuningaslaji, joka sopii mahdollisesti haastetta kaipaavalle korttihaille.

Vapaakenttä pasianssi lyhyesti

Pasiansseja on nykyään monia ja korttipelejä harrastavalle voi tulla ongelma valita itselleen se kaikista mieluisin. Sen takia eri variaatioita kannattaa rohkeasti kokeilla, koska se vaatii käytännössä vain pelikortit ja hieman aikaa. Joissain versioissa pakkoja vaaditaan kaksikin kappaletta.

Vapaakenttä pasianssi eroaa monesta muusta pasianssipelistä siten, että sen pelit voidaan ratkaista.  Toinen poikkeava ominaisuus on, että kaikki kortit pitää jakaa oikein päin, eli kuvapuoli ylöspäin. Pelin kortit pitää olla nähtävillä heti alusta saakka – toisin kuin monessa muussa pasianssissa.

Vapaakenttä pasianssin tarkemmat säännöt

Vapaakenttä pasianssi on siinä mielessä yksinkertainen, että siinä tarvitaan vain yksi, 52 kortin pakka. Joissain peleissä tarvitaan kahta pakkaa, joten sadepäivän vietto kesämökillä onnistuu todennäköisemmin, jos tavoitteena on pelata tätä peliä.

Kortit jaetaan kahdeksalla, eli jaossa muodostetaan kahdeksan pystyriviä. Kaikki kortit pitää olla näkyvillä, eli ne jaetaan kuvapuoli ylöspäin. Avoimet kortit ovat tämän pelin punainen lanka, eikä mitään kortteja saa piilotella.

Jako etenee siten, että ensimmäiseen puoliskoon, eli neljään pystyriviin sijoitetaan seitsemän korttia. Toiseen puoliskoon, eli neljään viimeisimpään riviin sujautetaan kuusi korttia. Jokaisessa rivissä alimmaista korttia voi siirtää tai sen alle voi siirtää kortin.

Mistä Vapaakenttä pasianssin nimi tulee?

Vapaakenttä pasianssi nimenä saattaa herättää mielenkiintoa ja samalla aikaa hämmennystä kokemattoman pelaajan mielessä. Tämän pasianssiversion nimi tulee pelin neljästä vapaakentästä. Näitä kenttiä voi käyttää apuna, kun siirrellään pelikortteja. Paikat viittaavat yhteen korttipakan maahan, joita on siis yhteensä neljä.

Pakkoihin tulee siirtää ensimmäisenä suuruusjärjestyksen pienin kortti. Tämä on ässä, eli ykkönen. Sen jälkeen pelaaja laittaa seuraavan numeron, joka tulee olla myös samaa maata. Maita ei huomioida pystyriveissä samalla tavalla. Kortin pitää olla nimittäin eri maata ja niissä alimman kortin alle sopii ainoastaan yksi pienempi numero.

Pasianssi löytyy myös netistä

Pasianssilla on pitkät perinteet, mutta se on ulottunut monen muun perinnepelin tapaan nettiin. Kaikenlainen pelaaminen on nykyään erittäin suosittua ja pelaaminen myös ammattimaistuu hurjaa vauhtia. Suomessakin on uutisoitu esimerkiksi uhkarohkeista pokeritähdistä ja nuorista e-urheilun lupauksista.

Pasianssi on yksin pelattava peli, joten se ei ehkä nauti samalla tapaa kilpailuhenkisyyttä kuin esimerkiksi pokeri. Se voi olla kuitenkin mainio tapa viettää aikaa ja tekniikan kehityksen ansiosta siihen tarvitsee tänä päivänä toimivan laitteen ja nettiyhteyden.

Pasianssin toi tietokoneelle aikoinaan Microsoft Windows, joka oli pelialalla omalla tavallaan edelläkävijä. Monet milleniaalit muistavat pasianssin tietokoneversion 90-luvun aikoihin, jolloin vihreään pelipöytään pääsi käsiksi omalta päätteeltään.

Siitä on otettu suuria harppauksia eteenpäin ja nykyään monet pasianssin versiot löytyvät verkosta. Netissä on suuri määrä eri pelipaikkoja, joissa on lähes loputon määrä erilaista pelattavaa. Nettikasinoiden tarjonta ei ulotu ainoastaan perinteisiin korttipeleihin, vaan siellä on tarjolla esimerkiksi kolikkopelejä.

Nettipelaamista tulee kuitenkin harrastaa maltilla. Kohtuus pitää muistaa kaikessa pelaamisessa, eikä pasianssikaan saa ottaa kaikkea huomiota. Muista siis tarkkailla pelaamistasi, pidä taukoja ja hae tarvittaessa apua, jos pelaaminen luisuu raiteilta.