asd

Ota UFC-vedonlyönnin perusteet haltuun

UFC tulee sanoista Ultimate Fighting Championship ja se perustettiin 1990-luvun alkupuolella. Sen ideana on tarjota show-painia ilman show-elementtiä ja se on kasvattanut suosiotaan vuosien varrella meillä ja maailmalla. UFC:n parissa lyödään myös vetoa ja vedonlyönnin perusteet vapaapainin parissa kannattaa ottaa haltuun.

UFC on kasvattanut Suomessakin lajin faneja ja se on toiminut oivallisena vaihtoehtona esimerkiksi nyrkkeilylle, jota perinteisesti pidetään ammattilaiskontaktilajien ykköslajina. Suosion salaisuutena on otteluiden arvaamattomuus, joka tekee siitä jännittävän vedonlyöntikohteen. Sitä on jännittävää seurata varsinkin silloin, kun peliin on lyöty vetoa hieman rahaa.

UFC ja vapaaottelu ylipäätään ovat oma lajinsa vedonlyönnin näkökulmasta ja se eroaa esimerkiksi palloilulajeihin ja yksilölajeihin. Yhden poikkeavuuden tekee muun muassa otteluiden äkkinäiset käänteet, sillä turnausta täysin hallinnut kilpailija voi hävitä ottelun silmänräpäyksessä, mikä ei ole niin yleistä monessa muussa lajissa. Tämä on yksi oleellisimmista asioista, joita UFC-vedonlyönnissä pitää ottaa huomioon, koska voitto ei ole ikinä taattu ennen ottelun päättymistä.

UFC-vedonlyöntikohteen analysointi

UFC on siis lajina erittäin yllätysaltis, jossa pienikin herpaantuminen voi viedä lukkoon, josta ei yksinkertaisesti pääse yli eikä ympäri. Tämän yllätysalttiuden voi havaita esimerkiksi tarkastelemalla UFC-kilpailijoiden voitto- ja tappiotilastoja, joita voi verrata esimerkiksi nyrkkeilijöiden vastaaviin tilastoihin. UFC:ssa on tyypillistä tappioiden kirjava määrä parhaimmillakin kilpailijoilla, kun taas nyrkkeilyhuippujen saldot liikkuvat yleensä 31–0 tai 48–2.

Kun ottelijoiden voimasuhteita ryhdytään analysoimaan, on hyvä tarkastella aiempia otteluita, joista voi katsoa kuinka usein heidän otteensa on lipsunut ottelussa täysin yllättäen herpaantumiseen. Voimasuhteita voi analysoida myös katsomalla vastaavasti kyvyn kääntää tappio voiton puolelle.

Jos tappio- ja voittotilastoja ei ole tarjolla huomattavasti kumpaankaan suuntaan, voi keskittyä maltillisempiin voimasuhteisiin, joita on muun muassa se, kuinka usein ja ketä vastaan ottelijat yleisesti ovat olleet niskan päällä otteluissa. Yllättäviä tapahtumia ei kuitenkaan tule otteluissa yhtä soittoa, joten niille ei kannata antaa suurinta rooli voimasuhteita analysoidessa.

UFC-vedonlyöntikohdetta arvioidessa on tärkeää jakaa kilpailijoiden aiempien vastustajat eri kokoisiin ja eri tyylisiin. Tämä johtuu siitä, että joku ottelija voi pärjätä huonosti tietyn tyylisiä vastustajia vastaan ja voi olla hankaluuksissa, vaikka tyylin edustaja ei ole suurimpia ykkösnimiä.

Ottelijoiden tyyli merkitys lopputulokseen

UFC-otteluissa taistelevat vastakkain ainoastaan kaksi vapaaottelijat, mutta eri ottelijoiden tyylit eroavat kuitenkin toisistaan. Jotkut voivat tehdä laskelmoida tyrmäyslyönteihin tai potkuihin, jolloin heistä kehkeytyy pystyottelun mestareita. Toiset taas pyrkivät kaatamaan vastustajansa ja pääsemään näyttämään hienoja mattotaitojaan, joiden kautta pyritään voittoon luovutusliikkeen kautta.

Kuntopuoli on myös syytä ottaa huomioon UFC:n vedonlyöntikohteissa, sillä viisi vapaaottelun erää on fyysisesti raskas kokemus. Niissä kamppailevat ammattiurheilijat, mutta osa ottelijoista alkavat väsyä ottelun loppuvaiheessa, mikä antaa vahvemmalle ottelijalle paremman tilaisuuden loppuvaiheessa ottaa tilanne haltuun. Yllätys tulee siitä, että tämä parempikuntoinen on voinut olla heikommassa asemassa ottelun alussa.

Kotiedulla voi olla vaikutusta UFC:ssäkin

Joskus ottelijat pääsevät kamppailemaan kotiseudullaan, jossa yleisössä tukevat ystävät ja oman paikkakunnan väki. Tämä vaikuttaa usein ottelijan menestymiseen myönteisellä tavalla samaan tapaan kuin muissakin urheilulajeissa, sillä kotikentällä kamppaileva saattaa saada ylimääräistä energiaa ja intoa tavallista tasoa parempaan suoritukseen. UFC-otteluiden tuomaritkin ovat ihmisiä ja arvostelulajeissa on havaittu, että tuomareilla voi olla vaikeaa arvioida tasaisissa otteluissa vieraskentällä ottelevaa kilpailijaa voittajaksi.

Tämä voi olla täysin tiedostamatonta toimintaa, mutta tilastot puhuvat puolestaan. Tämän takia UFC-vedonlyöntiä harrastavan kannattaa harkita tämä seikka, jos toinen kohteessa oleva ottelija kamppailee voitostaan kotiseudullaan. Amerikassa rakastetaan sankaritarinoita ja oman paikan sankari on tarinoista suosituin, joten yleisön kannustamisesta voitto ei ainakaan voi olla kiinni.