Tietoturva kuntoon – 5 vinkkiä, joilla suojaat tietokoneesi ja puhelimesi

Tietoturva on viime aikoina puhuttanut myös suomalaisia, eivätkä pelkät vahvat salasanat välttämättä riitä suojaamaan sinua tietomurrolta. Tiedätkö, kuinka voit helposti suojata omat tietosi surffaillessasi? Lue tämä artikkeli ja ota selvää. Näillä vinkeillä voit suojata tietokoneesi, tablettisi ja puhelimesi niin tietomurroilta kuin troijalaisiltakin. Vaikka muinoin VPN-sovellukset olivat uutta teknologiaa jota käytettiin lähinnä suoratoistopalveluiden ulkomaisia versioita varten, ovat ne nykyään yleisiä ja varsin tarpeellisia. Kyberrikollisuus on osa nettiä, mutta VPN:n ja virusturvan avulla pystyt suojautumaan siltä. Esimerkiksi Avast tarjoaa sekä virusturvan että VPN:n. Lue lisää Avastista täällä: avast-antivirus.fi.

Mikä on VPN?

VPN-sovelluksella suojaat tietosi internetiä käyttäessäsi. Ilman VPN:ää ulkopuolinen taho saattaa päästä käsiksi esimerkiksi selaushistoriaasi ja sijaintiisi, ja kukapa sellaista toivoo. VPN on lyhenne sanoista Virtual Private Network, ja se suojaa tietosi ulkopuolisten silmiltä. VPN suojaa nettiyhteytesi ja piilottaa IP-osoitteesi. Tämä on äärimmäisen tarpeellista – etenkin kun pohtii sitä, kuinka monia henkilökohtaisia tietoja ja asioita hoidetaan nykyään netissä ostoksista työsähköposteihin. Ladattuasi VPN:n ja laitettuasi sen päälle laitteellasi sinun ei tarvitse tehdä enää mitään, vaan VPN toimii automaattisesti taustalla.

Mitä VPN piilottaa?

VPN on järjestelmä, joka uudelleenohjaa kaiken toimintasi netissä muiden palvelinten kautta. Näin se kätkee sijaintisi ja tietosi. Kun avaat nettisivun niin, että VPN on päällä, toimintasi näytetään vain VPN:n sijainnin kautta oman sijaintisi sijaan. Käyttämäsi sivuston omistaja tai palveluntarjoaja ei siis voi nähdä, kuka ja missä sinä olet. VPN pitää tietosi piilossa missä tahansa käyttämässäsi verkossa, oli yhteys sitten julkinen tai yksityinen, Kätevää!

VPN tarjoaa pääsyn kaikkeen sisältöön

Jotkut palvelut, esimerkiksi Netflix, rajoittavat sisältöään katsojan sijainnin mukaan. Suomessa on siis erilainen kirjasto, kuin vaikkapa Yhdysvalloissa. VPN:n avulla voit päästä käsiksi sisältöön, joka on rajoitettu toisesta maasta tuleville katsojille. Jos lempisarjasi löytyykin vain Kanadan Netflixistä, ei syytä huoleen! VPN auttaa sinua siinäkin. Useimmat VPN:t tarjoavat palvelun, joka sallii sinun muuttaa maata, jossa sijaitsevan serverin kautta liikenteesi ohjataan. Näin pystyt halutessasi vain muutamalla klikkauksella ikään kuin siirtymään toiselle puolelle maailmaa! Suoratoisto on tullut luonnolliseksi osaksi elämäämme, ja VPN:n avulla voit käyttää esimerkiksi Netflixiä, iTunesia tai vaikkapa toisten maiden TV-kanavien suoratoistopalveluita helposti.

VPN myös puhelimeen

Tiesitkö, että vpn:ää voi käyttää myös puhelimella? Tietokoneen selaimella käytettävät VPN-sovellukset ovat meille monille jo tuttuja – ainakin suoratoistopalveluiden ulkomaisten palvelinten käytön välineinä. Useimpia VPN-sovelluksia voi kuitenkin ladata myös mobiililaitteille, eli puhelimille ja tableteille. VPN kannattaakin hankkia sekä tietokoneelle että puhelimelle ja tabletillekin, sillä se suojaa yksityisyyttäsi aivan samalla tavalla. Ilmainenvpn.fi-sivustolta löydät suomenkielisiä arvosteluita VPN-palveluista, jotka ovat kaiken lisäksi vieläpä ilmaisia! Maksullisiakin VPN-sovelluksia on olemassa, mutta aina niistä ei tarvitse maksaa. Maksulliset VPN:tkin ovat kuitenkin tavallisesti varsin edullisia, kun vertaa siihen, kuinka oleellista suojaa ne internetin käyttäjälle tarjoavat.

Suojaa itsesi väärinkäytöltä

Asetat tietoturvasi riskiin aina, kun kirjaudut julkiseen internetverkkoon esimerkiksi kahvilassa, kirjastossa tai lentokentällä. Hakkerit pystyvät helposti varastamaan tietojasi julkisten verkkojen kautta, sillä vaikka käyttäisitkin salasanaa, ovat tietosi silti julkisia. Tämä tarkoittaa sitä, että kuka tahansa voi katsella online-toimintaasi ja esimerkiksi pahimmassa tapauksessa varastaa salasanasi tai jopa henkilötietojasi. Ei kannata ajatella, ettei itse ”kuitenkaan ole kiinnostava”; hiljattainen Suomessa huomioon tullut tietomurtotapauskin osoittaa tämän. Visuaalinen ajattelija voi verrata VPN:ää suojakilpeen, tai miksei kypäräänkin. Tietosi pysyvät turvassa suojakilven takana tai kypärän alla.