Makujen myötä maailmalle

Ahdistaako korona-lockdown? No ketäpä ei. Muistelet ehkä sitä eksoottista tunnelmaa, joka valtaa mielen heti lentokoneesta ulos astuessa, lämpimän ja tuoksuvan ilman puhaltaessa kasvoillesi. Uudet tuoksut, maut ja äänet ovat kaikki osa matkustamisen eksotiikkaa.

Joskus onkin vaikeaa nimetä yhtä tiettyä asiaa, joka ulkomailta jää parhaiten mieleen. Mihin perustuu se vierauden ja uutuuden tunnelma, jonka voi tuntea niin suurkaupungeissa kuin hiekkarannalla? Se voi olla heinäsirkkojen siritys pensaissa, magnolian kukkien tuoksu, vierailla mausteilla maustettu ruoka tai ihmisten puheensorina, jonka nuotissa ei ole mitään tuttua.

Suurkaupungit ovat nyt toistaiseksi matkustussuositusten ulkopuolella. Hiekkarannat pääsevät odottelemaan uusia matkailijoita ja toipumaan massaturismista. Sillä väin voit tehdä virtuaalimatkoja maailman ympäri. Tutustu myös sivulla kasinosuomi.com, miten voit saada kasinomaailman eksotiikkaa kotiisi.

Makumatka kolmella mantereella

Voit suunnitella kotona tehtävän makumatkan juuri sellaiseksi kuin haluat. Valkosipulileipää Kreikasta, vihreää teetä Japanista, tirisevää lihavarrasta Portugalista… Pitkään padassa haudutettua karitsaa Uudesta-Seelannista, ehkä jopa kengurun pihvi Australiasta. Rahtikoneet lentävät mantereelta toiselle ja laivat tuovat eksoottisia lasteja kansainvälisistä satamista.

Oman keittiön makumatkailussa eivät maarajat rajoita sinua. Mielikuvitus, maustekaappisi ja lähikaupasta löytyvät ruoka-aineet ovat lentokoneesi. Matkaan voi toki hakea kuljetusapua ruoan tilauspalveluista, mutta silloin menetät tekemisen ja opettelun ilon – ja ehkä jonkin verran myös aitoa ruoan ja rasvan käryä.

Resepteihin tutustuminen ja uusien valmistustapojen opettelu on kuitenkin osa makumatkan iloja, joten kokeile tehdä eksoottisia ruokia itse. Samalla saatat oppia jotain uutta maan kulttuurista ja perinteistä. Verkosta löydät loputtomasti erilaisia reseptejä kautta maailman ja voit hakea taustatietoa myös eri maiden historiasta ja kulttuurisista tavoista. Internet aukaisee ovet myös parhaisiin kasinoihin. Haaveilu matkustamisesta sisältää yleensä myös matkakassan suunnittelun.

Matkakavereiksi nyyttärivieraat

Matkustaminen ulkomailla voi olla aika ankeaa yksin, joten myös makumatkalle kannattaa ottaa kavereita mukaan. Kokoa makumatkan jengi hyvistä ystävistäsi, joiden tiedät olevan sen verran uteliaita, että he haluavat maistella muutakin kuin perinteistä makaronilaatikkoa. Paras asetelma onkin, jos jokainen reissulle lähtijä tuo mukanaan oman reseptinsä ja raaka-aineet, joihin haluaa tutustua.

Yhdessä kokkaaminen on hauskaa ja toisten taidoista voi olla apua myös oman osuuden selättämisessä. Kaverisi osaa ehkä flambeerata moitteettomasti, kun oma bravuurisi on kalan fileointi. Ja ihan oma taitonsa on sekin, jos joku matkaseurueesta osaa kattaa kauniisti ja tuoda ravintolaillan tunnelmaa tutun kotipöydän ääreen.

Panostamalla yhdessä raaka-aineisiin ja tekemiseen jää jokaisen osuus siedettäväksi ja pääsette myös maistelemaan laajempaa valikoimaa uusia herkkuja. Eikä tarvitse yksin ottaa painetta siitä, jos ei vaikka sattuisikaan tykkäämään kengurun fileestä! Yhdessä kooten saa makumatkan myös paljon runsaammaksi. Jos oikein haluatte panostaa, voi jokainen myös esitellä oman ruokansa isäntämaan ja kertoa kohteista, joissa haluaa käydä. Mielikuvitus on tällä hetkellä paras matkakumppanimme.

Matkamuistoja makumatkan varrelta

Verkottuneessa, digitaalisessa maailmassa valtioiden rajat menettävät merkityksensä ja häilyvät. Laajan tarjonnan myötä myös ulkomaisten nettikasinoiden osuus onkin koko ajan kasvussa. Millaisia matkamuistoja voi sitten makumatkalta tuoda mukanaan? Pullean vatsan ja makeat suupielet?

Makumatkustelu ei välttämättä tuotakaan kotiisi uutta tavaraa. Eikös ole ihan mukavaakin, ettei reissusta tartu mukaan mitään turistikrääsää, vain seuraavaksi päiväksi jäävät left-overit. Maiden kulttuuri, musiikki ja kirjallisuus voivat aueta uudella tavalla, kun tutustut kansallisuuteen keittiön kautta. On myös kiehtovaa tutustua siihen, miten erilaiset ruoka-aineet ja valmistustavat ovat aikojen kuluessa kulkeutuneet maasta toiseen.

Samoin yhtäläisyyksien oivaltaminen on arvokasta. Esimerkiksi jokaisella kansalla ja alueella on oma versionsa klassikkoista, joissa käytetään aiempien aterioiden raaka-aineita uusissa leipomuksissa – ovat ne sitten pitsoja, piirakoita tai pieniä höyrytettäviä taikinanyyttejä. Me leivomme puuron ruistaikinan sisään ja piilotamme pikkukalat paksuun ruislimppuun – englantilaiset kätkevät sisäelimiä piirakan kannen alle. Aasian keittiössä pääsee maistelemaan ihania dumplingeja, jotka nekin on täytetty satunnaisilla kasviksilla, lihalla ja kalalla. Hienoilla perinneruuilla voi olla hyvinkin arkiset juuret, eikä se yhtään vähennä niiden eksotiikkaa. 

Makuelämykset jäävät mieleen ja piristävät arkeasi. Ehkä jokin resepteistä tai raaka-aineista tarttuu toisenkin kerran ostoskoriisi. Kun vihdoin pääset matkustamaan keittiön kautta tutuksi tulleeseen kohteeseen, tunnet sen kulttuuria jo paljon syvemmin. Matkailun avartavaa vaikutusta voi tarjoilla itselleen myös kotikeittiössä.