Sopiva patja sänkyyn

Oikeanlainen sänky on tärkeä paitsi hyviä yöunia varten, mutta myös fyysistä terveyttä ajatellen. Sopiva sänky on oikealla korkeudella ja se on tarpeeksi pitkä sekä leveä, ajatellen sängyssä nukkujaa tai nukkujia. Yksi tärkeä elementti niskakipujen välttämiseksi on myös oikeanlainen tyyny. Joillekin sopii littana tyyny, joillekin taas muhkea malli, hiukan kuten hotellihuoneissa on tapana sellaisia tavata. Päälle muotoutuva tyyny voi olla se paras vaihtoehto, sillä se muotoutuu omaa niskaa ajatellen parhaiten.

 

Hyvä patja on A ja O

 

Sängyssä ehkä tärkein yksittäinen elementti on kuitenkin patja, jossa nukkujan keho lepää kuudesta kahdeksaan tuntia. Ainakin toivottavasti, sillä se on suositus yöunien kestoksi yleisesti ottaen. Myös patjoja on monenlaisia markkinoilla tarjolla. Jonkin verran patjojen soveltuvuudessa on kyse myös siitä, minkälaiseen kovuuteen on itse tottunut. Yleisesti kovat patjat ovat parempia heille, joille voi tulla herkästi selkäkipuja. Toiset taas nukkuvat hyvin pehmeällä, jopa upottavalla patjalla, eivätkä kärsi siitä fyysisesti lainkaan. Mitä enemmän ikää tulee, alkaa patjalla olla väliä, kun fysiikka ei ole enää niin terhakassa kunnossa kuin teini-ikäisenä.

 

Hyvään patjaan vaikuttaa nukkujan nukkuma-asento, mutta myös nukkujan paino. Jos sänky on parisänky, on joskus tarpeen hankkia molemmille osapuolille oma patja. Tämä varsinkin silloin, jos perheen toinen osapuoli on yli satakiloinen ja toinen lähempänä viittäkymmentä, kuin sataa. Sopiva patja yleisesti ottaen on sellainen joka tukee, on paksu mutta myös tarvittaessa hiukan joustaa.

 

Testaa patjan soveltuvuus

 

Sopivaa patjaa voi myös testata itse menemällä patjalle vaaka-asentoon selälleen ja työntämällä kämmen alaselän tietämillä olevaan notkoon. Jos patjan ja alaselän notkoon jää kunnon väli, on tämä usein merkki siitä että patja on liian kova. Jos taas käsi ei mahdu edellä mainitusta aukosta, on patja melko varmasti liian pehmeä.

 

Nämä ohjeet eivät välttämättä päde kaikkiin ihmisiin, sillä jokainen on yksilöllinen ja toiset voivat nukkua vääränlaiselta tuntuvalla patjalla varsin mainioita yöunia. Jos sinulla on kuitenkin selkäkipuja yöunien jälkeen, kannattaa kokeilla edellä mainittua menetelmää. Kokeilemalla kaupassa eri vaihtoehtoja löytyy varmasti oma patja omalle keholle.

Esittelyssä elokuvailtoja varten –  Robert De Niro

Robert De Niro (s. 17. elokuuta 1943) on yksi elokuvamaailman legendaarisimpia kasvoja, vaikka näyttelijän kulta-ajat ovat menneetkin vuosia sitten. De Niro on kuitenkin siitä arvokkaasti vanhentuva näyttelijä, että miehen roolit eivät ole missään vaiheessa menneet liiallisen nolouden puolelle. Huteja tulee kaikilla, mutta Robert De Niro on pystynyt olemaan uskottava jopa hölmöissä sivuosarooleissa, mitä viime vuosikymmeninä mieheltä on nähty.

De Niron amerikanitalialaisuus on leimannut useita miehen rooleja ja yhtenä syynä tähän lienee yhteistyö amerikanitalialaisen Martin Scorcesen kanssa. Miesten välinen synergia on näkynyt elokuvissa sekä huikeana ohjaustyönä, uskottavina roolisuorituksina mutta myös New Yorkin aksenttina, jossa kuullaan kaikuja italialaisuudesta, juutalaisuudesta ja irlantilaisuudesta. Scorsesen kanssa tehtyjä elokuvia ovat muun muassa Taksikuski, Sudenpesä, Kuin raivo härkä, Mafiaveljet, Casino ja Cape Fear. Viimeisin roolisuoritus Scorcesen elokuvissa on ollut The Irishman-elokuvassa, joka julkaistiin poikkeuksellisesti Netflixissä. Tämä herätti kohua, mutta elokuvaa on kehuttu yhdeksi molempien parhaista elokuvista.

De Niron parhaimpia rooleja ovat myös Kauriinmetsästäjässä (The Deer Hunter) nähty Miken rooli, Sergio Leonen Suuri gangsterisota-elokuvan (Once upon a time in America) Noodles sekä Noiduttu sydän -elokuvan (Angel Heart) pirullinen rooli Louis Cyphrena.

Viime vuosikymmeninä De Niro on totuttu näkemään myös komediarooleissa, joihin mies sopii vakavalla naamalla kuin nakutettu. Jay Roachin ohjaama Perhe on painajainen (Meet the Parents) ja sen jatko-osat näyttivät Robert De Nirosta toisen puolen, vaikka periaatteessa näyttelijä oli yhtä vakavana kuin monissa muissakin rooleissaan. Viime vuosien komedioista Robert De Niro pääosassaan voisi mainita Zac Efronin kanssa näytelty Dirty Grandpa, joka ilmestyi vuonna 2016.

Robert De Niro voi tehdä monta elokuvaa periaatteessa samoilla ilmeillään, mutta näyttelijässä on runsaasti sitä, mitä monelta muulta puuttuu. De Niron karisma kantaa edelleen pitkälle, oli näyttelijä sitten vakavana tai valloittavan hymyilevänä.

Parhaat ja suosituimmat päivät Robert De Nirolla ovat ohi, mutta hänestä ei ole koskaan tullut minkäänlaista kehäraakkia. Siksi miehen elokuvia jaksaa katsella vuodesta toiseen, varsinkin siksi koska valikoimaa on niin monelta vuosikymmeneltä, että heikompaa hirvittää.

Nopeampi Mac? Lataa ilmainen ohjelmisto ja tehosta tietokoneesi toimintaa

Nopeampi Mac? Usein tietokoneille kertyy vuosien saatossa läjäpäin täysin tarpeettomia tiedostoja, jotka yksinkertaisesti vain hidastavat Macisi toimintaa. Ennen kuin huomaatkaan, tietokoneesi tuntuu tehottomalta, sen käyttö on rasittavaa ja hidasta ja alat jo miettiä uuden tietokoneen hankintaa. Älä kuitenkaan lähde vielä tietokoneostoksille, sillä ongelmiisi löytyy helppo ja yksinkertainen ratkaisu – MacKeeper. MacKeeper on monipuolinen ohjelmisto, jonka avulla voit muun muassa suojata tietokoneesi tietoturvariskeiltä ja varmuuskopioida tietokoneesi sisällön näppärästi. MacKeeper on myös täydellinen ratkaisu Macisi suursiivoukseen, sillä MacKeeper on suunniteltu juuri Macin käyttöjärjestelmää varten ja näin ohjelmisto on optimoitu juuri Mac-tietokoneiden tehostamiseen.

MacKeeper luo yleiskuvan tietokoneesi tilasta ja alkaa työstää tietokoneesi tilaa juuri sen mukaan. Ohjelmisto käy läpi tarpeettomat tiedostot, käyttämättömät sovellukset ja muun tietokoneesi toimintaa hidastavan datan. MacKeeperin avulla pidät myös helposti tietokoneesi ohjelmiston ajan tasalla, sillä MacKeeper tarkistaa, onko uusia päivityksiä saatavilla ja lataa ja asentaa uudet päivitykset tietokoneellesi ennen kuin huomaatkaan. Ohjelmisto huomaa myös, jos koneellasi on ohjelmia, jotka ovat todella harvoin käytössäsi. Näin pysyt ajan tasalla siitä, mitä ohjelmia todella tarvitset ja voit sitten poistaa sinulle turhat ohjelmat ja vapauttaa samalla tiedostotilaa kovalevyllesi. MacKeeperin avulla voit myös helposti nähdä mitkä ohjelmat avautuu koneen käynnistyessä. Jos käy ilmi, että koneesi käynnistyessä avautuu automaattisesti useita ohjelmia, tämä usein tarkoittaa myös sitä, että tietokoneesi käynnistyminen kestää turhan kauan. MacKeeperin avulla voit nopeuttaa käynnistymistä, sillä voit helposti estää useiden ohjelmien avautumisen tietokoneen käynnistyessä.

MacKeeperissä on myös muita, hyödyllisiä funktioita. Voit ohjelmiston avulla esimerkiksi helposti valita oletusohjelmat eri tiedostotyypeille ja näin esimerkiksi tekstitiedostot avautuvat aina automaattisesti sinun suosimassa tekstinkäsittelyohjelmassa. Näin myös pieniä asioita hienosäätämällä MacKeeper voi tehostaa ja nopeuttaa tietokoneesi toimintaa. Älä myöskään unohda MacKeeperin muita mahtavia ominaisuuksia: Samalla kun tehostat tietokoneesi toimintaa, MacKeeper pitää myös huolen siitä, että tietokoneesi tietoturva on ajan tasalla ja tietokoneesi tärkeät tiedostot on varmuuskopioitu. Lataa siis monipuolinen, suomenkielinen MacKeeper jo tänään!